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U.S. Department of Justice, 

OEce cf Legal Ccmse! 
- - - - 

Office of the Principal Deputy Assistant Attorney General Washington D.C 20530 

December 1,2008 

~ a n i e l  J. Dell'Orto 
Principal Deputy General counsel 
Department of Defense 
1600 Defense Pentagon 
Washington, D.C. 20301 600 

Re: Issuance 6f1mmineni and Substantial Endangerment Orders at Department of 
Defense Facilities 

Dear Dan: 

This letter responds to your letter of May 15,2008, in which you asked the Attorney 
General to resolve a dispute between the Environmental Protection Agency ("EPA") and the 
Department of Defense ("DoD") concerninlg four "imminent and substantial endangerment" 
orders issued by EPA untier the Resource Conservation and Recovery Act ("RCRA") and the 
Safe Drinking Water Act ("SDWA") at Doll facilities listed on the National Priorities List 
('NPL") pursuant to the Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability 
Act ("CERCLA"). 

Because the requtst presented a nuniber of factual disputes, which our Office is not in a 
position to resoIve, we worked with your office to narrow the request to four legal questions 
agreed upon by our two offices: (1) Whether EPA may issue an imminent and substantial 
endangerment order undt:r RCRA or the SDWA with respect to a DoD facility on the NPL where 
EPA has indicated that it would not issue the order if DoD executes an interagency agreement 
under CERCLA section 120(e); (2)  whether EPA may issue an order under section 7003 of 
RCRA that is not b i t e .  to measures to ab:de a specific tbreat, but instead seeks the I 

implementation of a facility-wide clean up process; (3) whether EPA may insist on the inclusion . I 

in an interagency agreement of additional terms beyond those required by section 120(e)(4) of I 

CERCLA, and whether 1)oD may refuse to agree to terns that go beyond those required by that I 

provision; and (4) wheths EPA may require DoD to address releases in a CERCLA interagency 
agreement on property that was not identifiled in the NPL listing and is no longer owned by DoD. 
On July 3 1,2008, DoD identified portions of its May 15,2008 submission that addressed these 
questions, and EPA submitted its written views on the questions on October 10,2008. After 
receiving EPA's submisrlion, DoD provided a fxther, written submission on November 18,2008 
that addressed each of the four questions and EPA's responses. 

During the coursr: of our consideration of your request, the State of Maryland filed a 
notice of intent to sue DoD under section 7~002(a)(l) of RCRA (42 U.S. C. 4 6972(a)(1) (2000)) 
to enforce EPA's immint:nt and substantial endangerment order issued with respect to Fort 
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Meade. In light of the overlap between the issues presented by your request and this potential 
litigation, we have been coordinating our response with the Environmental and Natural 
Resources Division of the Department. Because that Division soon may have primary 
responsibility for addressing this matter in litigation, we believe it is most appropriate for us to 
provide our response in summary form. Moreover, independent of the potential litigation, we do 
not believe that issuance of a formal opinion by this OEce is warranted or necessary. Having 
carefully reviewed and considered DoD's and EPA's submissions, we provide below our brief 
views on each question. 

( I )  May EPA isszre an irnminent and substantial endangerment order under RCUA or 
the SD WA with respect to a DoD facility om the NPL where EPA has indicated that if would 
nod &sue the order ifDol) execrctes an interagency agreement under CERCU section 120(e)? 

We believe that EI?A may issue an innminent and substantial endangerment order under 
RCRA section 7003 (42 1J.S.C. 5 6973 (2000)) or section 1431 ofthe SDWA (42 U.S.C. 5 300i 
(2000 & Supp. II 2002)), even if it would not have done so had DoD executed an interagency. 
agreement under CERCL4, provided that El'A has established the legal basis for the order 
required by RCRA or the SDWA. We see no reason why EPA, in making an enforcement 
decision, may not take into consideration whether DoD has entered into an interagency 
agreement with respect to the facilities at issue. 

You have urged &at DoD's failure tc, sign an interagency agreement--or a "federal 
facilities agreement" (TFE'A")--may not serrre as the basis of an imminent and substantial 
endangerment order on the ground that these: agreements are procedural documents and do not 
address any specific site conditions or potential imminent and substantial endangements. EPA's 
administrative orders, however, do not assert DoD's failure to sign an interagency agreement as 
the basis for issuance of the orders; rather, the orders identify contaminants and areas of concern 
within each of the faci1itit:s and contain finckiigs by the EPA Administrator that the past and 
present handling, storage, and disposal of solid and hazardous waste may present an imminent 
and substantial endangemlent to human health or the environment. Whether the facts identified 
in each order present a su Fficient basis to support the Administrator's finding of an imminent and 
substantial endangerment is a factual issue that we are unable to address. Assuming that the 
orders rest on a sufficient factual basis, we do not believe that they become invalid because EPA 
has indicated it would withdraw them if an ETA were concluded. Whether or not an FFA is a 
purely procedural documt:nt, we see no reason why EPA may not take into account the existence 
of such procedures when it makes enforcement decisions. 

(2) May EPA issue an order under section 7003 of RCRA that is not limited to 
measures to abate a spec,pc threat, but insfead seeks the implementation o fa  facility-wide 
clean up process? 

We think EPA may do so. Where EIsA can show that the actions of DoD "may present 
an imminent and substantial endangerment to health or the environment," EPA is permitted to 
issue "such orders as may be necessary to protect public health and the environment." 42 U.S.C. 
$6973(a). If implementation of a facility-wide clean up "may be necessary" to provide such 
protection, EPA appears to have the authority to order DoD to undertake such a clean up. See 



- 
1 2 / 0 1 / 2 0 0 8  1 7 : 4 6  FAX 2 0 2 5 1 4 0 5 3 9  D O J  ULC ~ O u 4 / u U S  

United States v. Price, 688 F.2d 204,214 (3d Cir. 1982) (noting that "[tlhere is no doubt" that 
section 7303 of R C M  "authorizes the cieanup of a site . . . if that action is necessary to abate a 
present threat to the public health or the environment"). 

Your submission maintains that EPA.'s authority is limited to actions that are ''necessary" 
to abate a specific endangerment, and that the ordered actions must be "tailored" to that 
endangerment. The statul.ory language of RCRA section 7003, however, does not require that 
the ordered actions "be nc:cessary"; it requires only that the actions "may be necessary" to protect 
human health or the environment. Id. (empl~asis added). The standard of "necess[ity]" in this 
context thus does not mezn that a remedial cneaske is justified only if, in its absence, the 
endangerment would necc:ssarily continue. Nor does the statutory language support a 
requirement of narrow tailoring between a sl~ecifically identified threat and the actions ordered 
by EPA, particularly given that the endangeiment need only present a potential threat, not an 
actual one. See 42 U.S.C. 8 6973(a) (authorizing Administrator, after presentation of evidence 
that past or present handling, etc., of waste "may present an imminent and substantial 
endangerment," to "issu[e!] such orders as may be necessary to protect public health and the 
environment"). Congress, in enacting RCWL section 7003, invoked the broad equitable powers 
of federal courts to order measures to protect health and the environment, and courts generally 
have not insisted upon a showing of a close tit between a specifically identified threat and the 
ordered remedy, but rather have given substmtial deference to the EPA's determination of an 
imminent and substantial endangerment and the appropriateness of the relief sought. See, e.g., 
Maine People's Alliance Natural Res. De,fense Council v. Mallinckrodt, Inc., 471 F.3d 277, 
287-88 (1st Cir. 2006); Interfaith Community Org. v. Honeywell Int 'I, Inc., 399 F.3d 248,258 
(3d Cir. 2005); Parker v. Scrap Metal Processors, Inc., 386 F.3d 993, 1015 (1 lth Cir. 2004); 
Price, 688 F.2d at 214 ("(:ongress, by enacting section 7003, intended to confer upon the courts 
the authority to grant affilrnative equitable relief to the extent necessary to eliminate any risks 
posed by toxic wastes."). 

(3) May EPA insirt on the inclusion in an interagency agreement of additional terms 
beyond those required by section 120(e)(4) of CERCU, and may DoD refuse to agree to terms 
that go beyond those required by thatprovision? 

We believe that E:?A may demand the inclusion in an interagency agreement of 
additional terms not listed in CERCLA section 120(e)(4). Section 120 of CERCLA requires the 
head of an agency or depzu-tment that owns or operates a facility on the NPL to "enter into an 
interagency agreement with the Administrator for the expeditious completion. . . of all necessary 
remedial action at such facility" and provides that "[elach interagency agreement . . . shall 
include, but shall not be 1 imited to," certain i;tat~tory elements. 42 U.S.C. 9620(e)(2), (4) 
(2000) (emphasis added). However, becaus~: an interagency "agreement" denotes a consensual 
undertaking, we do not think that DoD necessarily is required to agree to all extra-statutory terms 
demanded by EPA. 

We think that EPli nonetheless may require DoD to agree in the FFA to follow, "in the 
same manner and to the sane extent" as they apply to private parties, any "guidelines, rules, 
regulations, and criteria" tstablished by the .4dministrator and made applicable to non-federal 
facilities under CERCLA. Id. 5 9620(a)(2). Model agreements, including those that serve as the 
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basis of negotiations with federal facilities or with private parties under CERCLA section 122, 
may provide usehi guidance as to tne content of such terms insozar as these model agreements 
reflect "guidelines, rules, regulations, and cxiteria" established by the Administrator under 
CERCLA and made applicable by CERCLF, to private parties. 

.- (4) May EPA require DoD to addrejzs releases in a CERCLA interagency agreement oft 
property ihat wrps not ide,ntif;ed in the NPL listing and is no longer owned by DoD? 

EPA may require :DoD to address in an interagency agreement all property contaminated 
by a release listed on the I.PL as long as the property is "within the broad compass of the notice 
provided by the initial NPL listing." Wash. State Dep 't of Transp. v. EPA, 917 F.2d 1309, 13 1 1 
@.C. Cir. 1990) ("EPA may alter or expand the boundaries of a NPL site if subsequent study 
reveals a wider-than-expected scope of cont:mination."). Whether each of the particular parcels 
of land in question is ''wiwifhin the broad coppass" of the notice provided by one of the initial 
NPL listings is a factual question we are not in a position to resolve. Citing Mead Corp. v. 
Browner, 100 F.3d 152, 156 @.C. Cir. 1996), you have urged that EPA may not rely on its . 

authority to modify the geographic boundaries of an NPL site to add new releases to the NPL 
without satisfying the statutory NPL-listing criteria contained in 42 U.S.C. 5 9605(a)(8). It is not 
clear to us from DoD's and EPA7s submissions whether inclusion of the property in question in 
the FFA would effectively add new releases or whether it would represent the enlargement of the 
geographic'boundaries of releases already listed on the NPL. This issue, too, raises factual 
questions we are unable to answer. 

Assuming the property is properly treated as within the NPL listing, we do not believe 
that DoD is relieved of its obligation to enter into an interagency agreement with respect to those 
affected parcels of property at an NPL site that have been transferred to another federal agency, 
such as the Department ofthe Interior. Section 120(a)(l) provides in general that a federal 
agency shall be subject to all the provisions  ID^ CERCLA, including the liability provisions of 
section 107, in the same nianner and to the same extent as a private party. 42 U.S.C. 

9620(a)(l). Section 10;' imposes liability for cleanup costs not only on the current owner and 
operator of a facility but also on any person .who owned or operated the facility at the time of 
disposal of the hazardous substances and on other persons potentially responsible for the 
hazardous releases. See ill. 5 9607(a). For purposes of identifying federal facilities to be 
evaluated by the EPA for inclusion on the NPL, each federal agency must provide EPA with 
information about contamination fiom each facility owned or operated by the agency "if such 
contamination affects contiguous or adjacent property owned by [the agency] or by any other 
person." Id. 5 9620(b) (emphasis added); see id. $9620(c), (d). Within six months after a 
federa1 facility is included, in an NPL listing, the federal agency that owns or operates the facility 
is required to commence EL remedial investigation and feasibility study for such facility. Id. 
9 9620(e)(l). ~ o l l o w i n ~  the remedial investigation and feasibility study, "the head of the 
department, agency, or in:;trumentality conct?med shall enter into an interagency agreement with 
the Administrator for the c:xpeditious comp1t:tion by such department, agency, or instrumentality 
of all necessary remedial irction at such facility." Id. $ 9620(e)(2) (emphasis added). CERCLA 
defines a "facility" broadly to include not only the structure or installation that may have been 
the source of the hazardous releases, but also the entire surrounding area where the hazardous 
substances have come to he located, see id. $9601(9), and nothing in the statute requires that a 
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facility have only one owner or operator. Ure think that the import of these provisions, taken 
together, is that a federal agency that continues to own and operate part of a site listed on Qe 
NPL and is the fedei-a1 agency potentially responsible for the hazardous releases contaminating 
the site is a federal agency "concerned" in the cleanup of the site for purposes of the interagency 
agreement requirements of section 120(e)(2:). Where more than one federal agency may awn 
various parcels of properly that comprise the NPL site, we see no reason why EPA may not 
involve other agencies in discussions concerning an interagency agreement. Cf 42 U.S.C. 
5 9620(e)(6) (providing 63r agreements with other potentially responsible parties). 

PIease let us know if you have any questions or if we can be of W h e r  assistance. 

Sincerely, 

w 
Steven G. Bradbury 

Prin,cipal Deputy Assistant Attorney General 

cc: Patricia K H h c h  
Acting General Counsel, EPA 

Jeffkey A. Rosen 
General Counsel, OMB 

Ronald 3. Tenpas 
Assistant ,Ittorney General, IENRD 


